2014. júl 22.

Gyógynövénykosár: orbáncfű

írta: Zsuzsa bach virágterapeuta
Gyógynövénykosár: orbáncfű

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum), melyet a népi gyógyászat már több mint 2000 éve használ, és homeopátia is beemelte rendszerébe. 

A Kárpát-medencében gyakori gyom- és gyógynövény jó sebgyógyító és gyulladáscsökkentő.  Teáját gyomor- és bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok, epe- és vesebántalmak ellen használják. Forrázatával bőrbántalmakat és nehezen gyógyuló sebeket, öblögetőként torokgyulladást és fogínysorvadást kezelnek.

Homeopátiás hypericum kiváló fogproblémáknál is, ha épp gyökérkezelést végeznek nálad, vagy tályog, vagy ciszta van a csonthártyádon és azt kezeli a fogorvosod. Nyugodtan szedheted a homeos gyolyócskákat a két kezelés között, amivel segíted a fájdalommentes gyors gyógyulást!

Hypericum_perforatum_i01.jpg

Az enyhe és közepesen erős depressziónál eredményesen alkalmazható, de egyéni kinek mennyit kell szedni belőle, mitől függ, kire hogyan hat, vagy épp miért nem hatásos a súlyos depresszió kezelésénél.

Nem ajánlatos együtt alkalmazni: altatókkal, hangulatjavítókkal, megfázás- vagy asztma elleni szerekkel, véralvadásgátlókkal.

Ha orbáncfű teát iszol, akkor kerüld a kávé, alkohol, csokoládé, füstölt húsok, joghurt fogyasztásá, mert hányingert, hányást, vérnyomás-emelkedést okozhatnak.  

A kutatások során 1988-ban a New York-i Egyetem és a Weizmann Intézet munkatársai felfedezték, hogy az orbáncfű rendkívüli hatást fejt ki többek között az immunhiányos betegséget okozó vírusra, a HIV-re, melyek az orbáncfűvel kezelt AIDS-betegek állapotának jelentős javulásáról számoltak be.

Az orbáncfűnél is ügyelni kell arra, hogy szedését nem lehet hirtelen abbahagyni, mert elvonási tünetek léphetnek fel, ezért napról napra csökkentsd az adagot.

Erre is igaz, hogy kúraszerű alkalmazás javasolt!

Ha szeretnéd orbáncfű teát, akkor a www.sziromiszom.hu gyógyító webshopban megkaphatod!

Szólj hozzá

depresszió orbáncfű gyomor-epe-vese probléma gyógynövénykosár