2014. sze 11.

Legyen gojid! :)

írta: Zsuzsa bach virágterapeuta
Legyen gojid! :)

A goji bogyó, (ejtsd: godzsi) Líceum, más néven farkasbogyó a burgonyafélék családjába tartozik.

Kelet-Ázsiában a a Goji piros bogyóterméseit már évezredek óta használják. A kínai gyógyszerirodalomban úgy említik, mint a vese és máj táplálóját, a látásélesség javítóját, valamint olyan gyógynövényt, mely segít a testben a jin és jang energiák egyensúlyát helyreállítani.

goji.jpg

Eszenciális aminosavakat és zsírsavakat tartalmaz, gazdag B2 és C-vitaminban, vasban és szelénben, valamint az erős antioxidáns hatású likopin, taurin és béta-karotin forrása.

Goji milyen betegségekre hat?

cukorbetegség és azok szövődményeit kivédi, magas vérzsír, daganatos betegségek, májgyulladás, immunrendszeri zavarok, trombózis valamint férfi meddőség – megelőzésében és gyógyításában.

Egyes cukorbetegséggel összefüggő kutatásban a goji hozzájárult a testtömeg, a vércukorszint és az inzulinszint csökkenéséhez, valamint növelte az inzulinérzékenységet, és segített a diabétesz-indukált oxidatív stressz által okozott szövődmények csökkentésében.

goji2.jpg

Goji bogyók növelik az állóképességet, segítenek elűzni a fáradtságot, szívvédő és antioxidáns hatással is rendelkeznek.

Az időskori makuladegeneráció esetén is jótékonyan hat.

A goji bogyót a kínai orvoslás a terméketlenség és a szexuális működés zavarainak gyógyítására is használja. Egy 2012-es tanulmányban a goji kivonat kúraszerű (három hétig történő) alkalmazása javította a férfi szexuális teljesítményt. A goji poliszacharidjai ugyanis megelőzték a szexuális gátlást okozó kortikoszteron stresszhormonok krónikus mennyiségű termelődését.

 

Egy másik 2012-es tanulmány szerint a goji szedése javasolt azok számára, akiknél fokozott a stroke kockázata. Jótékonyan hat az emésztésre, így testsúly csökkentésben is szerepe van! Diéta hatékonyságát növelő gyógynövnény!

 

 goji-sziromiszommylifecare.jpg

 

Fogyaszthatod a goji bogyót szárítva, kapszulázva vagy itókaként.

Kesernyés, erőteljes  ízét nem mindenki szereti, de álljon itt egy finom Goji smoothie recept: 

goji_smoothie.jpg

Turmixgépbe tegyél:  1,5 bögre epret,  1 bögre áfonyát,  1 bögre málnát, 1 ek goji bogyót, 1 ek chia mag, vízzel higithatod ha szükséges.

édesítheted: természetes édesítőkkel, mint az agávé szirup, eritrit vagy xilit.

Vigyázat! Többféle Goji-bogyó létezik (Lycium barbarium és Lycium chinense, a köznyelvben mindkettőt goji bogyóként említik), ezért mielőtt vásárolnánk goji-kivonatot tartalmazó terméket, győződjünk meg róla, hogy a Lycium barbarum gyümölcséről van-e szó, ugyanis a fent említett pozitív hatások e faj gyümölcsével állnak összefüggésben.

szedéskor mindig tartsuk be a fogyasztására vonatkozó ajánlott adagolást!

Bio- és natúr gyógynövények, vitaminok, szépségápolási termékeket itt találsz: http://sziromiszom.mylifecare.hu

 

Szólj hozzá

cukorbetegség immunrendszer férfi meddőség potencia növelés gyógynövénykosár Goji bogyó