2016. jún 15.

Kínai csoda gyógynövény a ganoderma

írta: Zsuzsa bach virágterapeuta
Kínai csoda gyógynövény a ganoderma

Reishi gyógygomba (Ganoderma lucidum, Ling zi, Pecsétviaszgomba)

A pecsétviaszgomba az Aphyllophoromycetideae (Polyporaceae) gombák családjába tartozik, tudományos neve Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) Karst. A vörösbarna színű pecsétviaszgomba vagy lakkostapló (kalapját és tönkjét vastag lakk réteg borítja) az egyik legszebb gomba, mely a Föld szinte bármely részén megtalálható. Különlegességét, sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint kínai nevének jelentése: a halhatatlanság növénye, mágikus növény illetve japán megnevezése: Isteni gyógyfű. A gombát Kínában különleges erejénél fogva a legkülönfélébb betegségek gyógyítására tartották alkalmasnak, amire a gomba neve a „Ling Zhi” is utal, ami "spirituális erőt" jelent.

ganoderma.jpg

A Ling Zhi - Reishi császárgomba a kínai orvoslás kánonában az összes gyógynövény között az első helyet foglalja el, a legkiemelkedőbb gyógynövény, amit császárok használtak hosszú életük megőrzéséért. A reishi gombát már 4 000 évvel ezelőtt használták gyógyszerként. Bája és jelentősége a barlangok kőfalain is ábrázolva volt, a kínai népdalokban énekeltek róla, megénekelték a költők és császárokat gyógyítottak vele.

A ganoderma fontos alkotóelemei

Szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a panaxgyökérben (ázsiai ginzengben) található.


Poliszacharidok: ezek erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Japán gyógyszeripari vállalatok gyógyászati alkalmazáshoz megfelelően finomították, és a Koseisho Egészségügyi Részlege Japánban támogatott gyógyszernek nyilvánította.

Keserű íz: a japán orvos- és gyógyszerészszakma folyamatosan kutatja ezt a tulajdonságot. Az eredmény: valószínűsíthetően a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik. Egyes növények tartalmazzák az egyiket vagy a másikat, de a ganoderma mindegyiknél hatékonyabb. Az alkotóelemek kombinációja eltér minden más növényétől, és a hatékonyság biztosítása érdekében minden alkotóelemet meg kell őrizni.

Adenozin: megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását, fejleszti az adrenalinmirigy funkcióját, hogy egyensúlyban tartsa a hormonszintet, szabályozza az emésztést és megfelelő állapotban tartsa a vér PH-szintjét.

Terpenoidok: erősíti az emésztőrendszert és felépíti az antigének által okozott allergiák elleni védelmet. Csökkenti a koleszterinszintet és aktiválja a sejtek atommagját.

Ganoderic esszencia: megfiatalítja a szöveteket, optimalizálja a test funkcióit és fiatalságát, legyőzi a bőrbetegségeket és megszépíti a bőrt.

A Ganoderma gomba (Ganoderma lucidum, Ling zi, Pecsétviaszgomba) egészségügyi hatásai

•    gátolja a hisztamin felszabadulását / lefékezi az allergiás reakciókat
•    vérnyomáscsökkentő (ACE inhibitor)
•    lassítja a koleszterin szintézist/ a magas koleszterinszintet csökkenti
•    gyulladáscsökkentő, májvédő hatású
•    vírusellenes/ gátolja a vírus gyors szaporodását
•    antioxidáns
•    tumor ellenes
•    nyugtató 
•    gombaölő
•    immunmoduláló (tumor- és vírusellenes)

ganoderma_jo_szebenyi.jpg
Igen érdekes a lipidekben gazdag spórája is, melynek tumorgátló hatását bizonyítja számos in- vitro (testen kívüli) vizsgálat. Egy újabb összehasonlító tanulmány szerint a Ganoderma lucidum spóráinak őrleménye és a gomba termőtest kivonatának keverékének immunmoduláns és tumorellenes aktivitása hasonló volt a csupán spórákat tartalmazó őrleményének.

 

Rákos megbetegedések megelőzése
A Ganoderma lucidum tradicionálisan is használatos a rákgyógyításban, a triterpenek ugyanis magas citotoxikus aktivitást mutattak számos tumor sejtvonalánál, meggátolva a rákos sejtek gyors növekedését, szaporodását és az áttétek kialakulását. Különösen hatékonynak bizonyult a hormon-független prosztata és a mellrák eseteiben. A tüdőrákos esetekben bekövetkezett javulás a Ganoderma lucidum poliszacharid kivonatának hatásaival (NK sejt aktiválása és a citokinek növelése) volt magyarázható.

Allergiás tünetek csökkentése
A Ganoderma gomba  erős aktivitást mutat az allergiás reakció-kaszkádok megfékezésében, valamint gyulladáscsökkentő hatását is igazolták a vizsgálatok. A kínai vizsgálatok pedig bebizonyították, hogy a Ganoderma lucidum növényi kivonata megfékezte a mogyoró-allergiás egereknél a mogyorófogyasztás után hirtelen fellépő anafilaxiás shockot!

Májbetegségek gyógyítása
A májbetegek, de különösen a májfibrozis gyógyításánál a tradicionális távol-keleti gyógyítók körében mindig is nagy népszerűségnek örvendett a Ganoderma lucidum gombatörzs kivonata. A fertőző májgyulladás (Hepatitis B ) kezelésében is megfelelő kezelést nyújt a páciensnek! A  B típusú májgyulladásos betegek 92,4%-nál tapasztaltak pozitív eredményt a májenzimeket vizsgálva.


Magasvérnyomás, szív-érrendszeri betegség megelőzés
A Ganoderma lucidum több ponton is hat a keringési rendszerre, mivel vizsgálatok bebizonyították, hogy a vérzsír- (LDL, HDL), vérnyomáscsökkentő és az thrombusoldó hatása a Ganoderma lucidum poliszacharid és triterpén (szaponin) összetevőivel magyarázhatóak.

 EKG-n tapasztalható pozitív változások, a szívdobogásérzet és a mellkasi fájdalom csökkenése a magas poliszacharid tartalomnak (Ganopoly) köszönhető. Ganoderma hatóanyagai között megtalálható oxigenizált szterolok  a koleszterinszintet csökkentik.  Az enyhe vérnyomáscsökkentő (ACE-inhibítor) hatása pedig a Reishi gomba triterpénjének köszönhető. 

Álmatlanság / szorongás leküzdése
Nem hiába nevezték el „lélek gombának”, hisz a triterpének idegrendszerre kifejtett nyugtató hatása vitathatatlan, amelyben pedig nem szerénykedik a Ganoderma lucidum. Christopher Hobbs vizsgálatai szerint ajánlható álmatlanság ellen, míg Mizuno minden egyéb mentális eltérésnél javasolja, mint stabilizációs, regeneráló tényezőt. Sőt, gátolja az egyes idegrendszeri sejtsérüléseket (pl. gátolja a dopaminerg neuronok degenerációját, szétesését) - így véd a Parkinson kór kialakulása ellen is.

Reumás ízületi gyulladás (RA)
Egy in-vitro vizsgálat igazolta az immunmoduláló és gyulladáscsökkenő potenciállal rendelkező Ganoderma lucidum hatékonyságát az immuneredetű reumás ízületi gyulladásban. A gombakivonat hatékonyan gátolta a gyulladt porc szinoviális folyadékának felgyülemlését és a porc destrukcióját.

Anti-aging

5552_arcelemzes-625-151545340.jpg

Elfogadott tény, hogy a Ganoderma lucidum kivonata javítja az Alzheimeres betegek állapotát, valamint széles szív- és idegrendszer regeneráló hatású.

Bőrfiatalító hatással rendelkezik, megköti a szabadgyököket!

Bőrhalványítás
A Ganoderma lucidum vizes kivonata igen magas tirozináz gátlást mutatott, így ma már a legtöbb bőrhalványító és pigmentfolt-eltávolító kozmetológiai készítmény összetevői közt megtalálhatjuk.  

Cukorbetegség

Rendkívüli a vércukor-és koleszterinszint szabályozó funkciója révén hozzájárul a szervezet egészséges egyensúlyi állapotához és a hosszú életévek megéléshez.

Terápiás jelentősége
Allergia, májvédelem, tumorellenes (mell- és prosztatarák), magasvérnyomás, szorongás, álmatlanság. Mindkét gombafajtára: Cordyceps sinenis, Ganoderma lucidum jellemző a tüdő- és májbetegségeknél tapasztalható gyógyító hatás.

Milyen formában szedheted a ganodermát?

kapszulában, porban, vagy  ihatod kávé formában is!!  Termékekről itt találsz bővebb információt. 

Legjobb formája a kávéban történő fogyasztás, napi 2-3 kávét is megihatsz az egészségedre!!  Egy csésze kávé már a 1/3 adag kapszulának megfelelő ganodermát tartalmaz.

legfinomabb ganoderma kávék - pénztárcabarát áron! Bio minőségben Svájcban készülő termék!

ganoderma-kave-lifecare-paleokosar.jpg

 

Szólj hozzá

egészséges kávé gyógygomba Ganoderma Reishi lugosító kávé