2014. aug 05.

Bölcsödésből óvodás lesz, ovódásból iskolás....

írta: Zsuzsa bach virágterapeuta
Bölcsödésből óvodás lesz, ovódásból iskolás....

Beszoktatás, leválás, új életszakasz indul... jaj, de hogyan???


Gondolkodtok már rajta, hogy mi lesz szeptemberben, mikor a picitek bölcsibe, oviba vagy iskolába megy? Beszélgettek a kialakulóban lévő helyzetről? Nem aggódtok? :)

Mi most váltunk, gyerkőcöm iskolás lesz szeptemberben, kilép az eddig megszokott kis közegéből és egy merőben más nyüzsgő, forgatagba lép be.
De ez minden lépcsőnél így van, mikor először bölcsis lett, aztán ovi... tele félelmekkel, a beszoktatás hercehurcáival...a hisztikkel, a sírással... mikor fog barátokra lelni...
Munkahelyemen nem biztattak, előbb próbáld beszoktatni, és ha már sikerült, akkor mondjam hogy munkába is tudok állni. :)  -  wow, ez tényleg ilyen nehéz???

iskolak.jpg
Tele voltam és most is vannak kétségeim, mi van ha rosszul döntöttünk az intézmény, a gondozó, tanárnénit illetően? Nem fogja jól érzeni magát? A bemutató napon a lelkes mosolygós ovó néni, tanár néni a nyáron banyává avanzsált...
Milyen lesz a többi gyerek? Bírja-e a picim a gyűrődést???  Hogy fogunk leválni, hogy fogja ezt a lurkó viselni, és én???
Bízni kell a gyerekben, hogy maga is képes megállni a lábán, megtalálni az útját a közösségben.
Tudom nekik se könnyű, a biztonságos háttér látszólag eltűnik az új helyen, és egyedül találja magukat, amit minden gyerek másképp reagál le, de az alap helyzet, a probléma gyökere ugyanaz mindenkinél!

anyagyerek.jpg

Mielőtt még tovább pörgetném a dolgokat, a megelőzésre gondoltam, hogy készítek egy-egy Bach virágterápia esszenciakeveréket beszoktatás, iskola kezdés témakörében, kifejezetten a fenti kérdéskörre koncentrálva!


Egyet a gyerkőcnek és egy egyet a szülőknek, akár nagyszülőknek is, ha részt vesznek a beszoktatásban :)
Hiszem, hogy a gyerekek annyira érzékenyek a szülőkből, gondviselőkből álló érzelmi rezgésekre, hogy mint egy térkép használják, és mint egy lakmuszpapír megjelenítik azt.

Így nekünk se árt magunkat felvértezni a szituáció előtt, hogy az aggodalom, és a kétség helyét, a bizalom, a szeretet, az elfogadás és a nyitottság vegye át!
Ha ezt mutatjuk gyerekünk felé, "leveszi", hogy jó helyre visszük, nem lehet baja, nem hagyjuk ott örökre, teljes mértékben szeretjük, és támogatjuk, és izgalmas, új dolgokat tud tanulni, tapasztalni.

Szülői esszencia keverék hatása:

- Aggódás csökkentése, félelmek oldása

- szeretet, és türelem a pici felé, bizalom erősítés

- önbíráskodás, önmarcangolás megszüntetése, bízni szülői megérzésekben! 

- türelem, nyitottság mások felé, spontaneitás, tudni hogy egyenlőek vagyunk

- múlt miatti búskomorság, ha úgy hiszed, olyan jó soha nem lesz mint volt (amikor otthon voltál a piciddel...), hinni a jót amit a jövő hoz

bach_csepp_beszoktatas.jpg

Gyerkőc esszencia keverék:

- nyílt kommunikáció, érzelmek kifejezése, aggodalomból és a nyugtalanságból eredő hebrencskedés vagy épp a szótlanság ellen.

- nyitottság az új környezet, és emberek felé

- belső bizonytalanság, hogyan állja meg a helyét.  Segíteni megtalálni azt a feladatot és érdeklődést, amit örömet okoz számára,  jó társaságot, barátokat találni.

- túlzott felelősséget érez a pici, komoly feladatok elé van állítva, és nem tudja, hogyan miként oldja meg (elvárják, hogy a bölcsiben kanállal egyen és pohárból igyon, az oviban, hogy szobatiszta legyen, iskolában azonnal helyesen oldjon meg feladatokat, időre!)

- félelmek feloldása, amikor nem tudja mitől tart. Esetleg bepisil, nem mer aludni egyedül, vagy éjjel is csak lámpánál, ha észreveszel furcsa szokásokat, akkor a Rezgőnyár esszenciát add neki és kezdetben az Elsősegély cseppet.

Bach_esszencia_gyerekcsepp.jpg

Megelőzésként kezd el már augusztusban adagolni a cseppeket, hogy szeptemberre lelkileg felerősödve vágjatok neki az új élethelyzetnek! Kevesebb sírás, több öröm, szép emlék aranyozza be a napotokat!

Ha szeretnéd az esszencia keveréket, vagy egyéni segítség kell,  lépj velem kapcsolatba!

 

Szólj hozzá

iskolakezdés beszoktatás Bach virágterápia