2015. már 13.

Quinoa az Andokból

írta: Zsuzsa bach virágterapeuta
Quinoa az Andokból

2013-ban az év növénye volt, de nálam még most is favorit! Szerintem Magyarországon kevesen ismerik, ezért szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Ha szeretsz főzni, keresed az izgalmas recepteket, vagy teljesen a natúr ízvilágot preferálod, egyszerűen ki kell próbálnod!

Quinoa (kinoa) Peruból származó őshonos növény,

ami a paraj és a cékla családjába sorolható növénytanilag

quinoa-noveny.jpg

Az inkák pedig szent ételnek tartották, és a „Gabona anyja” néven emlegették. Kinézetre lágyszárú, egynyári növény, mely 1,8-2 méter magasra is megnő és a köleshez hasonló szemes terménye van, ezt a termést fogyasztjuk mi. Látszólag, mintha gabona lenne, de mégsem az!

Miért szeretjük a Quinoa-t? 

  1. Kiváló vitamin és ásványi anyag forrás! Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint, ami fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
  2. GI értéke: 53, ami nem kevés, de azért ajánlható cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is.
  3. Jelentős aminosav forrás, magas fehérje tartalom! Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
  4. Gluténmes ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  5. Nem szigorúan paleo, hiszen magas a szénhidrát értéke, ezért én a kompromisszumok közé sorolom, mint az amarántot.
  6. Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
  7. Zsírtartalma leginkább telítetlen zsírsavakból tevődik össze.

 

quinoa-biorganic.jpg

Ízvilága semleges , ezért akár édes, akár sós fogásokat is készíthetünk belőle. Ha megpirítod a szemeket főzés előtt, diós ízt ad. A kicsi kis szemecskék majdnem áttetszőre főnek, nagyon kellemes állagú, kisbabák is könnyedén fogyaszthatják!

Köles, hajdina, rizs, kuszkusz kiváltására alkalmas a Quinoa, így nem kell lemondanod semmiről, ha fogyókúrázol, vagy szeretnél egészségesebben élni! :)
Készülhet belőle köret, kása, levesbetétnek vagy desszertnek. Tehetjük müzlikbe, könnyű, friss salátákba, és belekeverhetjük töltelékekbe is.

 

Itt az én egyszerű 15 perc alatt elkészült ebédem... lehet ennél jobbat?

quinoa_ebed.jpg

Elkészítése egyszerű, hisz igen gyorsan megfő, kb. 10-15 perc. Főzd hasonlóképp, mint a rizst, tedd készteres vízbe és gyorsan elkészül. Az apró magvak egyébként nagyon felszaporodnak főzéskor, kétszeresükre, háromszorosukra dagadnak, így egy kis adag is elég belőle.

500 g-os csomag többszöri főzéshez elegendő, így ne ijesszen meg, az elsőre drágának tűnő ára!

Próbáljátok ki, és írd meg tapasztalatodat a Quinoa-val kapcsolatban! :)

 

Szólj hozzá

quinoa szuper táplálék