2014. nov 21.

Alvászavar kezelése természetesen

írta: Zsuzsa bach virágterapeuta
Alvászavar kezelése természetesen

Az alvászavar korunk népbetegsége..

Stressz, a környezeti hatások, túlzott munka, a létbizonytalanság, rohanó életmód, de a  káros földsugárzások, az elektro szmog is okozhatja a zavarokat.  

alvászavar2.jpg

A huzamosabb ideig fennálló alvászavar elsődleges tünete a  fáradtság, de ennek következtében nő a dekoncentráltság, a rosszkedv, lehangoltság. Az alvászavar felelős számos érzelmi és egészségügyi rendellenességgel is,  mint  a szorongás, depresszió, elhízás, magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség valamint a memória és az immunrendszer elégtelen működésével.

Találjuk meg az alvászavar fő okát, ezt kell kezelni és megoldást nyújtani, erre kiválóan alkalmas a Bach virágterápia. Bach virágesszenciák egyéni kombinációjából születő szer használatával az alvászavart kiváltó érzelmi-, mentális- okot kezeljük, és visszaállítjuk a természetes állapotára. Ahogy az okot megszüntetjük, úgy tűnik el a problémánk, és visszatérhet életünk a kiegyensúlyozottság, a harmónia és boldogság állapotára.

Néhány tapasztalati tipp alvászavar esetén, amit már most az otthonodban is megtehetsz!

mint a babáknál :)

alakítsunk ki esti rituálékat, minden nap kb. ugyanakkor feküdjünk le, ez legyen egy szertartás. Ha ezt a mentet követjük, könnyebb a testnek ellazulni és álomba merülni, hiszen tudja, hogy mi fog következni.  

Ha tehetjük még éjfél előtt legyünk ágyba, hiszen az éjfél előtti alvási idő többet ér! Ne nézzünk tv-t, izgató, nyomasztó műsorokat se hallgassunk rádióban, ne mobilozzunk az ágyban!  Fő a nyugalom! Relaxáló zene, kellemes aromaterápia (levendula, kamilla, szantál) vagy egy jó füstölő ellazít.

Kerüljük az esti evést és az alkoholfogyasztást
Három órával lefekvés előtt már ne együnk, és kerüljük a késő esti alkoholfogyasztát, ez kezdetben  álmossá tesz, de egyes alkoholos italok esetén fokozhatja az  éberséget, amitől nehezen tudunk elaludni.

Sport

A hét legtöbb napján végezzünk legalább fél órás intenzív testmozgást. Ha az edzéstől nehezen alszunk el, végezzük inkább a mozgást reggel vagy délután.

nyugodt, bársonyos hálószoba

Legyen a hálószoba sötét, csendes, hűvös és rendezett, vegyünk fénykizáró függönyt, vagy redőnyt. Ha tehetjük ne tegyünk tv-t és számítógépet a hálóba, kerüljük az elektroszmogot, és méressük ki az ágyunk helyét, hogy jó helyen van-e és  nem fekszünk-e vízérben! Tanuljunk a kutyusoktól, ők nem fekszenek vízérbe! :)

Kerüljük a hálóban a tükrök használatát, mivel ezektől félálomban felébredve a megcsillanó fényektől megijedhetünk, illetve a tükrök mágikus tárgyak, nem valók hálószobába... tegyük a gardróbba, előszobába azokat.

Ha az ágy vagy a párna, takaró nem kényelmes, nem jó, megéri egyszer beruházni egy minőségi gyapjú ágyneműre, vagy a szintetikus helyett természetes tönkölyhéj, meggymag, vagy köleshéj párnára, így éjjel is élvezhetjük ezek gyógyító hatását!  Jól szellőznek, télen-nyáron a megfelelő hőmérsékletet adják le, atka mentesek.

relaxáció, meditáció

Egyszerű relaxációs technikákkal oldhatjuk a fizikai feszültséget és lecsendesíthetjük az elménket, ami elősegíti az elalvást. Ehhez kaphatók kiváló CD-k, de találunk jó hanganyagot az interneten is.

Éjjeli felébredéskor ne ijedjünk meg, ne pánikoljunk, ne nézegessük az órát, inkább végezzünk relaxációt, meditációt.

Sok esetben oka van a felébredésnek, érdemes megfigyelni, hogy rendszeresen hány órakor kerül, az órához  tartozó meridián blokkja is lehet az okozója! De tapasztalatból tudjuk, hogy több esetben csak az Égiek üzennének nekünk, legyünk nyitottak, meditáljunk. Higgyük el, hogy ezek az üzenetek nekünk szólnak. 10 perces meditálás, relaxálás után, megfigyelésem szeint még simábban vissza tudunk aludni és még jobban kipihenjük magunkat!

Gyógynövények az alvászavar és kísérő tüneteik kezelése

 

Alvászavar

Szorongás

Nyugtalanság

Depresszió

Citromfű levél                     (Melissa officinalis)

*

*

 

 

Orbáncfű            (Hyperici herba)

*

*

*

*

Macskagyökér  

(Valeriana officinalis)

*

*

*

 

Levendula olaj              (Lavandula angustifolia)

*

 

*

 

Golgota virág             (Passioflorea herba)

 

*

*

 

Komló (Lupuli flos)

*

*

*

 

Macskagyökér

Nyugtató-altató hatású macskagyökér kémiailag alaposan kivizsgált gyógynövény, már a gyógyszerészet is elismeri gyógyhatását! A macskagyökér a nyugtalanság, ingerlékenység, irritabilitás csillapítására elfogadott szer, amely nyugtató hatása révén az elalvást is elősegíti, de szerencsére az  altatókkal szemben, egyik előnye, hogy nem okoz másnap reggel levertséget!

Vigyázat: várandós vagy szoptató nők és 3 év alatti gyermekek szá­má­ra nem javasolt a macskagyökér-tartalmú készítmények fogyasztása.

Macskagyökér fürdő: Idegesség, alvászavar kezelésére. Elkészítése: Hagyjunk állni 100 gram macskagyökeret 1 liter vízben fél napon át, majd szűrjük le, s öntsük a fürdővízhez. (nyugtató, enyhe altató hatású)

Macskagyökér tea: Forrázzunk le 3 dl vízzel 1-2 teáskanálnyi macskagyökeret, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le.

macskagyoker.jpg

Komló

Magyar gyógyszerkönyvek a komlót enyhe nyugtató és altatóként tartják számon, a népi gyógyászat által őrzött tapasztalatok alapján.  

Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula kémiailag mélyrehatóan vizsgált növény, több évszázada kedvelt gyógynövényünk, leginkább illóolaj-tartalmát tartják gyógyítónak (aromaterápia). A le­ven­dula aromaterápiás (inhalálva, fürdővízbe vagy masszázsolajba adagolva) alkalmazása jóval több tehát egy jó illatú placebo szer adá­sánál. Az eddigi kisszámú vizsgálat tanúsága szerint a levendula olaja ja­vít­ja a hangulatot, nyugtató hatású és se­gíti az elalvást.

Levendula tea: Idegnyugtató, görcsoldó, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatású növény. Alkalmazzák idegesség, nyugtalanság, idegi alapú alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendulavirágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le.

levendula2.jpg

Levendula- Rozmaring kiegyensúlyozó fürdő  (1 vagy 2 kádnyi vízre való)

1 csésze só (tengeri vagy Himalája, vagy erdélyi parajdi),
2-2 teáskanál levendulavirág és rozmaring
2 csepp rozmaring illóolaj
4 csepp levendula illóolaj

Nyug­tató für­dő másik változat:  készítéséhez 20 liter fürdővízhez  20-100 g drog adagolásával szá­mol­junk. Levendula virágból készíthetünk főzetet, ami a fürdővizünkhöz adagolunk, vagy használhatjuk a levendula illóolajokat is a fürdővízhez adagolva. (1 kád 10-15 csepp).

A levendula nagy előnye, hogy használatának nem ismertek mellékhatásai, ellen­ja­val­la­tai. Biztonsági okokból terhes nőknek nem javasolják az alkalmazását, hogy fürdőt vegyenek a levendulás vízben.

 Citromfű A citromfüvet bim­bós állapotban gyűjtik be, hogy a gyógyászatban levelét vagy föld feletti részét használják. A szedatív hatást a citromfű poláris vegyületei fej­tik ki, így nyugtatóként történő felhasználása népi gyógyászati adatokon alapul. Citromfű javítja az alvás minőségét.  Egy vizsgálat sze­rint gyermekek nyugtalanságának csillapítására is biztonságosan és hatásosan alkalmaz­ha­tó, gyenge citromfű tea fogyasztásával.  

citromfu.jpg

Golgotavirág  Európa számos országában elfogadott gyógy­nö­vény, a tradicionális használat alapján feltételezhető, de hiányoznak a tudo­má­nyos bizonyítékok.  A golgotavirág hajtásának napi 4-8 grammja (forrázatként) a legtöbb monográfia sze­rint indokoltan alkalmazható nyugtalanság, szorongás vagy álmatlanság kezelésére. A golgotavirág kerülendő a várandósság és szoptatás alatt!

Kamilla (Matricaria recutita)

Európa déli országaiban és Angli­á­ban a növény elismert nyugtató hatással bír. A kamilla biztonságos növénynek mondható, bár figyelmet érdemel, hogy allergiás re­ak­ciókat válthat ki.

Orbáncfű tea: Depresszió, idegesség, alvászavarok ellen. Elkészítése: Két teáskanál szárított orbáncfüvet leforrázunk, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le! Rendszeres fogyasztása fokozza az epetermelést, és szabályozza a keringést. 3-4 hét után érezteti hatását.

Ha nem akarunk teázni, akkor magunkhoz vehetjük ezen gyógynövények tinktúráit, kapszulázott változatait!  Nézd meg kínálatunkat!

Szólj hozzá

alvászavar levendula macskagyökér citromfű gyógynövénykosár