2014. aug 02.

Ginzeng gyógynövény, a kínai császár kertjéből...

írta: Zsuzsa bach virágterapeuta
Ginzeng gyógynövény, a kínai császár kertjéből...

A ginzeng gyökerének ázsiai alkalmazása tonizáló szerként kb. 5000 éves múltra tekinthet vissza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi a ginzeng hatóanyaga?

A ginzenozidok az emberben szintén adaptogén ekdiszteroidokhoz hasonlóan a növények, rovarok, gombák és más organizmusok ellen termelt biológiai fegyverei, a párhuzam a ginzenozidok és az ekdiszteroidok között ezért több szinten is felállítható.

A ginzengben (Panax ginseng) egymástól nagyon eltérő hatásokkal rendelkező ginzenozidok találhatóak, de más összetevőket is hatóanyagnak tekinthetünk (máskor a bélben képződő metabolitjaik hatékonyak a ginzenozidoknak). A fehér és vörös ginzeng fő ginzenozidjai  Ami viszont tény.

Poliszacharid tartalma egerekben makrofág aktiváló hatású volt, különböző rákos sejtvonalak sejtjeinek osztódását is gátolni tudta. Stressz ellenes hatás, vércukorkontroll (nem a reklám helye, de egyebek mellett Diabion és Diabest néven is forgalomban vannak cukorbetegeknek szánt és ginsenget tartalmazó multivitamin készítmények hazánkban), immunrendszer-stimulálás, fizikai-szellemi teljesítményfokozás a várt és vélt hatásaik. 

 

ginseng_noveny.jpg

Mire jó a ginzeng?

Immunrendszer stimuláló és daganatellenes hatás
Poliszacharid tartalma kísérletekben makrofág aktiváló hatású volt különböző rákos sejtvonalak sejtjeinek osztódását is gátolni tudta. Elvileg a kemoterápia hatását is fokozhatják ezek a vegyületek a túlélés elősegítése mellett. Bár léteznek gyenge adatok a ginzeng fogyasztás rákmegelőző vagy kezelést elősegítő hatásáról, ennek mérlegelése és javaslatok adása az orvos dolga. Vírusos és egyéb fertőzések megelőzésében és kezelésében a gyökér forma is hasznos lehet, de ez hivatalosan még szintén nem állítható, nem evidencia.

 Vércukorszint-csökkentés
A vércukorszint mérséklő hatás a máj zsírtermelésének és a glikogénraktárak gyarapításának lehet köszönhető Cukorbetegek (2-es típusnál hathatna elsősorban) konzultáljanak kezelőorvosukkal a ginzeng alkalmazása előtt, ez a legbiztosabb.

A ginzeng mint vágyfokozó és az erekciós problémák lehetséges megoldása
A karnitin hatásairól a férfiak merevedésével járó problémákra a vizsgálatban a tesztoszteron és a különbző karnitinek szignifikánsan javították a pénisz véráramlását jelző értékeket, az éjjeli pénisz duzzadást, a nemzetközi erekciós index pontjait, a depresszió melankólia skála pontjait, és a kimerültség skála pontjait.

A karnitin származékok jelentősen hatásosabbak voltak az éjjeli pénisz duzzadás és nemzetközi erekciós funkciós index javításában, mint a tesztoszteron.

A hosszú távú kezelést tekintve tehát előnyösebbnek tűnik a propionyl-L-carnitine és az acetyl-L-carnatine (ALC) használata, mint a hormonpótlásé, mivel ebben a korban utóbbinak egészségügyi kockázata nagyobb.

 A ginzeng és karnitin származékoknál sokkal ismertebb és régebb óta használt potenciafokozó.

Ezt a hatását sokat vizsgálták (legtöbbször koreai vörös ginzengen) és napi 1-3 g-os adagolában egész jó eredményeket hozott emberekben is.

Ginzeng az elhízás kezelésében?
A szervezetben a fehér zsírsejtek által termelt leptin mint étvágycsökkentő és energiafelhasználás fokozó anyag termelődik, míg a neuropeptid Y mint étvágyat növelő hormon hat az agyban. A leptin gátolja a neuropeptid Y hatását.  A  kivonat ezen túlmenően a test zsírraktárainak tömegét is szignifikánsan csökkentette. A szaponin kivonat alkalmazása tehát csökkentette a testtömeget, az ételfogyasztást és a szervezet zsírtartalmát a magas zsírtartalmú étrendet fogyasztó patkányokban a normál diétát fogyasztó patkányok csoportjában megfigyelt változásokhoz hasonló módon. A kezelés után mind a leptin szint, mind a hipotalamikus neuropeptid Y expresszió csökkent a zsírdús táplálkozást követő állatoknál.

Diétád, fogyókúrád sikeres lehet, de ehhez fontos, hogy lugosítással kezd!

Fáradtság ellenes hatás, energizálás, idegrendszer védelem
A központi idegrendszerre gyakorolt hatás az egyik fő cél az alkalmazás során, és a ginzeng valóban mutat stimuláns hatást, ám a hatóanyagok ebben nem egységesek, így például a depresszáns és vérnyomáscsökkentő hatású. Védi a szívet, az érrendszert és az idegrendszert!

Depressziót, búskomorságot oldja!

A ginzeng alkalmazása a sportban, közvetett teljesítményfokozó hatása valószínűsíthető. 

2-3 g nál több ginsenget nem ajánlatos fogyasztani!  Magas vérnyomással küzdők ne szedjék a ginzeng tablettát, vagy teát.

A koffeinnel való együttes fogyasztás a probléma jelentkezésének valószínűségét növelheti (ez lehet a fő ok), erre gondoljunk a kávé, energiaital és koffein tatalmú kiegészítő fogyasztásakor!

Az óvatosság nem árt, panaszok esetén irány az orvos, stimulánsokkal együtt pedig ne szedjétek!

Pszichiátriai problémák és ezekre szedett gyógyszerek mellé a ginzeng fogyasztása nem javasolható, ahogyan terhesség és szoptatás alatt sem. Betegségek fennállása és gyógyszerek alkalmazása esetén tehát feltétlenül érdemes orvossal konzultálnunk, mielőtt ginzenget szednénk! Allergiás reakció, ahogyan mindennél, a ginzengnél is előfordulhat, ezért ne magunkban otthon kezdjük el szedni (ez minden gyógynövényre vagy extrémebb, számunkra idegen élelmiszerre vonatkozó hasznos tanács, pl. tengeri herkentyűk)!


Egészséges emberek fáradékonysága ellen 0.2-0.5-1 g/nap Panax ginzenget szokás alkalmazni 2-3 hétig, kétfelé osztott napi adagolásban, majd legalább két hét szünettel, míg idős vagy legyengült embereknél kisebb dózisokat (0.4-0.8 g gyökér) tartósabban.

A legtöbb vizsgálatot Panax ginzenggel végezték, ennek különböző változatai standardizált ginzenozid tartalommal jók lehetnek, bár ezek felszívódása nagyon rossz (ennek ellenére is érezhető és mérhető eredményeket, sőt túladagolva mellékhatásokat produkál a ginzeng). Az egyéb hatóanyagok, így a poliszacharidok hatását is az egész növény vagy kifejezetten ezek kinyerésével izolált hatóanyag koncentrátumok válthatják ki.

Egészséges bio, és natúr ginzeng termékek a www.sziromiszom.hu webshopban!

Szólj hozzá

diéta immunrendszer ginzeng potencia növelés gyógynövénykosár